THE GREEN is een nieuw woningbouwproject in Nieuwpoort met 153 luxeappartementen. Drie bedrijven vormden één team met één visie en één missie: Arcas Architecten tekende het ontwerp, Hoprom project development en bouwonderneming Christiaens NV ontwikkelen het. Tuin- en landschapsarchitect Erik De Waele geeft invulling aan de groene zones.

Nieuwpoort. Het uitgestrekte zandstrand met de wandelpromenade, de restaurants aan de visserskaai, het veer naar de overkant van de vaargeul, de gezellig drukke winkelstraat, het staketsel, de grootste jachthaven van Europa, het groene hinterland.

The Green verrijst op een plek waar vroeger drie solitaire bouwblokken stonden, die niet meer voldeden aan de hedendaagse eisen van wooncomfort en aan de woon- en energienormen van vandaag. Het project neemt geen nieuwe open ruimte in – deze benadering is oldskool en duurzaam.

Mede dankzij de bewoners

Voor deze aanpak kozen de drie partijen in onderling overleg. The Green is het resultaat van de samenwerking tussen Arcas Architecten, Hoprom project development en bouwonderneming Christiaens. Stuk voor stuk gedreven professionals en bedrijven die elkaar vonden in een gemeenschappelijke filosofie en elkaar versterkten hun groen engagement. Dat uit zich in duurzaamheid, materialenkeuze, ligging aan zee. En dus ook in het antwoord op de vraag: wat doe je met die drie alleenstaande appartementsblokken? “Ontwerp je iets nieuws, gebaseerd op die verouderde, alleenstaande gebouwen, of sluit je aan op het stedenbouwkundig grid van de omgeving, dat is de keuze waar we voor stonden”, zegt Bart Chielens van Arcas Architecten.

Team The Geen opteerde voor het laatste. Ze laten de vier gevels van The Green nauw aansluiten op de straat. De bewoners reageerden geestdriftig. Deze locatie kon ook mede dankzij hen (het)ontwikkeld worden: de mensen stonden open voor een nieuwe, hedendaagse invulling van de site waar ze woonden. Ze waren oprecht tevreden over de ligging van hun appartement, waren geen vragende partij om te verhuizen. De projectontwikkelaars wilden hen dat geluk zeker niet ontnemen, vandaar dat ze de bewoners ruilappartementen met een meerwaarde voorstelden en er geen onteigeningen volgden. Zoiets gebeurt overigens wel meer aan de kust waar er geen teveel aan open ruimte is, waardoor zich de uitdaging stelt om discreet naar kwaliteitsvolle projectgronden te zoeken.

Groene long voor Nieuwpoort

Het Team The Green houdt rekening met de mooie aspecten die Nieuwpoort en zijn hinterland te bieden heeft. Kwaliteit, privacy, exclusiviteit en uniciteit dragen het project. Arcas Architecten zette in op platte daken die naar achter springen: deze geleding definieert het gebouw met een duidelijke hiërarchie en brengt het op schaal van de omgeving. Dat effect wordt nog versterkt door de zwarte uitvoering van de terrassen en gevel van de bovenste verdiepingen. De wijkende platte daken laten daar een vergroening van de gevels toe.

Op de 3D-beelden staan er alvast stevige bomen op de bovenste terrassen. Landschapsarchitect Erik De Waele werkt met een seizoensgebonden beplanting waardoor The Green het hele jaar door groen is. De groenaanleg en de plantenkeuze zorgen ervoor dat het project zich goed inpast in de context. Ze geven een grote meerwaarde voor het toekomstige beeld van de Frans- en Elisalaan.

De drie betrokken bedrijven vonden elkaar in een gemeenschappelijke filosofie en versterkten elkaar in hun groen engagement.

De principes van no-nonsense

Het project The Green is gebaseerd op vijf principes. Lagen en terrassen; binnen en buiten; uitzicht en privacy; licht en identiteit; integratie van vegetatie. Het resultaat is een gebouw met expressieve horizontale lagen van verschillende groottes die zowel openheid als privacy creëren en die de scheiding tussen binnen en buiten minimaliseert. Variaties in ritme articuleren het bouwvolume en de verspringende horizontale terrassen pompen afwisseling en dynamiek in het project. De opengewerkte hoeken versterken de slankheid en gunnen de bewoners een weids uitzicht op de aanpalende villawijk van Nieuwpoort en omgeving. De uniform witte materialen geeft het bouwblok samenhang. Ook de geveldetails vormen een eenheid en onderschrijven de no-nonsense architectuur. Zowel de duurzame materialen als de kleuren stralen degelijkheid, rust en eenvoud uit. De horizontale lijnen bestaan uit geprefabriceerde architectonisch witte elementen met marmergranulaten. De gevels zijn afgewerkt met antracietkleurig aluminium buitenschrijnwerk en glazen balustraden.

“Samen realiseren we een nieuwbouwproject dat woonplezier brengt over de generaties heen”, luidt het besluit bij Team The Green.

www.thegreennieuwpoort.be - www.arcas.be

Bron: Trends Style